LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski îl invită pe Elon Musk în Ucraina după propunerea de pace controversată a miliardarului american

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski îl invită pe Elon Musk în Ucraina după propunerea de pace controversată a miliardarului american

Este a 281-a zi de la începutul războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski i-a propus lui Elon Musk să vină în Ucraina pentru a vedea cum stau lucrurile cu adevărat aici, înainte ca acesta să mai facă vreo propunere de pace.

Volodimir Zelenski Foto Profimedia

UPDATE 05:40 Germania va transfera sistemul Patriot în Ucraina

Zelenski a anunțat că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina. Liderul ucrainean afirmă că generații întregi de ucraineni îi vor mulțumi cancelarului german Scholz pentru această decizie.

Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, - de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a declarat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 05:00 Rusia pregăteşte noi atacuri în timpul unei ''pauze de la rachete''

Armata rusă ia o "pauză de la rachete" după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă forţele armate ucrainene, adăugând că Moscova foloseşte acest răgaz pentru a pregăti în continuare atacuri pe scară largă, transmite dpa.

Vadim Skibizki, reprezentant al serviciului de informaţii militare ucrainean, a declarat că armata rusă verifică în acest moment ce ţinte ar trebui atacate şi evaluează impactul atacurilor anterioare.

În plus, noi rachete sunt pregătite pentru desfăşurare şi acest lucru necesită timp, a spus Skibizki. Deoarece Rusia a consumat o mare parte din rachetele pentru luptă, sunt scoase din depozit şi recondiţionate proiectile construite în epoca sovietică, a spus el. Multe dintre aceste arme vechi fie nu au reuşit să îşi atingă ţinta, fie au explodat pe traiectorie înainte de a atinge ţinta, a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Preşedintele Zelenski salută declararea Holodomorului drept genocid de către parlamentul german

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri parlamentul german pentru adoptarea unei rezoluţiei care a declarat moartea prin inaniţie a milioane de ucraineni în perioada 1932-1933 (Holodomor) drept genocid, relatează Agerpres.

"Aceasta este o decizie pentru dreptate, pentru adevăr. Şi este un semnal foarte important pentru multe alte ţări ale lumii că revanşismul rus nu va reuşi să rescrie istoria", a declarat preşedintele Zelenski în discursul său de seară.

UPDATE 02:00 Zelenski îi propune lui Elon Musk să vină în Ucraina după propunerea de pace controversată a miliardarului american

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat miercuri controversatul plan de pace propus de Elon Musk pentru a pune capăt ofensivei Rusiei în Ucraina, invitându-l pe miliardarul american să vină în ţara sa devastată de război, transmite AFP.

Elon Musk a stârnit controverse pe Twitter în octombrie cu o propunere de plan de pace între Kiev şi Moscova. Miliardarul american a sugerat în special ca Peninsula Crimeea să rămână parte integrantă a Rusiei, dar şi organizarea de noi referendumuri sub supravegherea ONU în regiunile ucrainene anexate de ruşi, precum şi statutul de ţară neutră pentru Ucraina.

"Dacă vrei să înţelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina şi vei vedea totul singur", a spus Zelenski."Şi apoi îmi vei spune cum să pun capăt acestui război, cine l-a declanşat şi când se poate termina."

UPDATE 00:00 Consiliul municipal din Odesa a votat pentru relocarea unei statui a împărătesei Ecaterina cea Mare

Consiliul municipal din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră a votat pentru dezmembrarea şi relocarea unui monument dedicat "Fondatorilor Odesei" ce include o statuie a împărătesei ruse Ecaterina cea Mare a Rusiei şi care fusese de curând stropită cu vopsea roşie de cel puţin două ori, relatează Agerpres.

Statuia, care se află amplasată în piaţa centrală, a fost vandalizată în mod repetat de la invazia Ucrainei din 24 februarie care i-a determinat pe mulţi ucraineni să respingă legăturile istorice ale ţării lor cu Moscova.

O mică majoritate a locuitorilor au votat deja - într-un sondaj online organizat de autorităţile oraşului - pentru a îndepărta statuia Ecaterinei cea Mare, care a fost împărăteasa Rusiei din 1762 până în 1796.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă